Over mij

Mijn naam is Miryanna van Reeden, in hart en nieren actrice. Zolang als ik me kan herinneren wilde ik actrice worden. Gelukkig werd ik toen ik achtien jaar was aangenomen op de Toneelschool Amsterdam, nu de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na de toneelschool kon ik gelijk aan de slag. De eerste jaren speelde ik grote rollen in het theater en kleine rollen in tv series en films. Daarna kwamen de hoofdrollen in series en films zoals Westenwind, Liever Verliefd en Julia’s Tango. 

Op een gegeven moment ben ik teruggekeerd naar het theater, mijn oude liefde, ik heb daar mooie rollen mogen spelen. Daarnaast werd ik gevraagd om mee te doen aan  bijvoorbeeld Wie is de mol. Dat zijn natuurlijk de leuke dingen van BN’er zijn, dat je dit soort kansen krijgt. Verder heeft me dat nooit veel gezegd; bekend zijn. Ik speel omdat ik mensen zo interessant vind, hoe mensen met elkaar omgaan zo fascinerend vind, om verhalen te vertellen. Samen met anderen iets maken vind ik het mooiste dat er is. 

Ik ontdekte ik dat mijn bekendheid kon inzetten voor zaken die ik echt belangrijk vind. Ik zet me in tegen dierenleed. Ik werd ambassadeur van de Dierenbescherming en ambassadeur van de Gorilla Stichting Nederland. Ik heb les mogen geven, voice overs voor filmpjes en documentaires, een beeld mogen onthullen, diverse acties mogen ondersteunen voor Bont voor Dieren, Wakker Dier, Partij voor de Dieren, World Animal Protection, Stichting AAP, CWF en Varkens in Nood. 

Inmiddels geef ik sinds een aantal jaar les op faaam en bij De Toneelmeester en weet nu hoe geweldig het is om je kennis door te geven aan een nieuwe generatie getalenteerde acteurs. Het geeft zoveel plezier en inspiratie om mijn passie voor acteren aan hen over te brengen  en te zien hoeveel passie zij voor het spelen hebben.